۲.تاریخچه ای کوتاه از لینوکس، نرم افزار آزاد، نرم افزار های ازاد معروف
تاریخچه ای کوتاه از لینوکس
لینوکس توسط لینوس تروالدز به وجود آمد، در واقع او به دنبال ساخت هسته یک سیستم عامل نبود، بلکه براس سرگرمی داشت یک شبیه ساز ترمینال که مستقل از سیستم عامل اجرا میشد مینوشت، تا بتواند به سیستم یونیکس دانشگاه دسترسی پیدا کند. این برنامه رشد پیدا کرد و بالاخره به لینوکس تبدیل شد. بسیاری از دانشجویان و بیکاران و گیک ها به توسعه آن کمک کردند. نسخه ۰.۹۹ با مجوز GPL (کمی جلوتر خواهید خواند) منتشر شد (دسامبر ۱۹۹۲) و تقریبا یک سیستم عامل کامل ولی ساده بود. در سال ۱۹۹۶ نسخه ۲.۰ لینوکس با پشتیبانی از پردازنده های چندهسته ای منتشر شد و میتوانست ماژول های کرنل را هنگامی که در حال کار بود بارگذاری کند.
یکی دیگر از ویژگی های نسخه ی ۲.۰، معرفی Tux بود، پنگوئنی که نماد لینوکس بود.
توسعه پروژه لینوکس همچنان ادامه دارد و هم اکنون که این متن را مینویسم آخرین نسخه آن ۴.۴.۴ میباشد.
آزاد یا متن باز؟
در گذشته و همین الان برنامه های رایانه ای به وسیله ی کپی رایت محافظت میشوند. به این معنی که شما نمیتوانید این گونه برنامه هارا بدون اجازه ی صاحبش کپی کنید. تا اینکه ریچارد ام. استالمن که یک پژوهشگر در MIT بود تصمیم گرفت که به جای این شیوه، شیوه ی جدیدی در ارائه نرم افزار و مجوز آن به وجود آورد که بر روی اشتراک گذاری و پیشرفت نرم افزار تمرکز داشت. این پروژه GNU نام گرفت . استالمن پدر برنامه آزاد نام گرفت و برای یک برنامه ی ازاد در توافقنامه ی GNU چهار شرط اصلی تعریف میکنید:
۰: آزادی در اجرای برنامه به هر منظوری
۱: آزادی در مطالعه ی یک برنامه و شیوه کارکرد آن و تغییر آن برای انجام کارهای دلخواه خود
۲: آزادی در انتشار مجدد یک کپی از نرم افزار
۳: آزادی در تغییر و پیشبرد یک برنامه، و انتشار این پیشرفت ها (و به طور کلی نسخه دستخوش تغییر شده) به عموم، بنابراین تمام جامعه از آن سود میبرد.
قطعا برای اینکه یک برنامه ازادی های شماره ۱ و ۳ را به کاربران بدهد باید سورس (متن برنامه) خود را نیز منتشر کند.
اما یک برنامه چگونه میتواند یک برنامه ی ازاد تلقی شود؟ اینکار به وسیله ی مجوز (License) صورت میگیرد، یک سند رسمی که هنگام خرید، دانلود، . یک برنامه به همراه آن ارائه میشود. برای برنامه های آزاد مجوز های زیادی قابل استفاده میباشند که معروف ترین آنها GPL (General Public License) میباشد. مجوزی که لینوکس تحت آن منتشر میشود. بنابر مجوز GPL، برنامه باید به شکل سورس کد در دسترس قرار بگیرد، میتواند مورد تغییر قرار گیرد و دوباره منتشر شود اما به شرطی که دوباره با مجوز GPL منتشر شود (یعنی نمیتونید برنامه ای رو با مجوز GPL بگیرید و تغییر بدید، اما با مجوز دیگه ای منتشر کنید) ، همچنین بنابر این مجوز میتوان برنامه را به صورت اجرایی هم منتشر کرد (یا فروخت) اما متن برنامه نیز باید به شیوه ای در اختیار قرار گیرد.
برنامه های آزاد معروف
برنامه های آفیس
از این دسته برنامه ها میتوان به OpenOffice,org، libreOffice اشاره کرد.
گرافیک و چند رسانه ای
Gimp ، Inkscape, Imge Magik برای ویرایش تصویر
Audacity برای ضبط و میکس صدا
Cinelerra وOpenShot برای ویرایش فیلم
Blender برای مدلینگ و انیمیشن
سرویس اینترنت
بدون لینوکس، دنیای وب غیر قابل تصور است. صدها هزار سرور گوگل با لینوکس کار میکنند و و بسیاری از سرویس های محتوا. از جمله برنامه های ازاد اینترنت میتوان به آپاچی و MySQL اشاره کرد.
درباره این سایت